Witaminie C (kwas askorbinowy) przypisywane jest istotne znaczenie dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła). Jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy, pełni istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania. Witamina ta uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze
w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy. Ostatnio zwrócono uwagę na to, że wpływa również na zwiększenia przyswajalności żelaza.
Warzywa wraz z owocami stanowią jedyną grupę produktów spożywczych dostarczających witaminę C. Do warzyw dostarczających tej witaminy zalicza się: warzywa kapustne (kapusta biała, włoska, czerwona), paprykę, brukselkę, brokuły, pomidory oraz ziemniak.
Niedobór witaminy C może być przyczyną zaburzeń w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejszego gojenie się ran czy bladości skóry i błon śluzowych. Może także objawiać się zaburzeniami w przemianie kwasów tłuszczowych, osłabieniem naczyń włosowatych i możliwością powstawania mikrowylewów w różnych narządach. Niedobór powoduje zmniejszenie odporności na infekcje, bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu. Objawem jest także występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami
i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów. Na lepsze wchłanianie witaminy wpływa: witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez oraz cynk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz