piątek, 7 lutego 2014

Istota regularnego odżywiania

Regularność odżywiania jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym nie tylko na utrzymanie właściwej masy ciała, ale także na ogólny stan organizmu. Zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między nimi znacząco wpływają na rozwój i przebieg otyłości oraz mogą doprowadzić do groźnych chorób jak np.:  miażdżyca, cukrzyca czy marskość wątroby.

Bez względu na to jak duże jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne, to korzystniej  zaplanować  5 posiłków, niż np. 3 dziennie. Wydłużanie przerw między nimi do kilku godzin powoduje silne odkładanie się tkanki tłuszczowej. Nasz organizm jest bardzo egoistyczny i rządzi się swoimi prawami. Wielogodzinny post odbierany bywa jako szczególne zagrożenie i w obawie przed kolejną próbą głodzenia, spożywany pokarm zaczyna być kumulowany, głównie w postaci zapasu tłuszczu.

Aby zachować zdrowie i prawidłową wagę powinniśmy spożywać min. 4-5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach nie dłuższych niż 3 – 4 godz., i co najważniejsze
o jednakowych porach. Śniadanie powinno pojawiać się do 2 godzin po przebudzeniu, natomiast kolacja 3 - 4  godziny przed snem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz