środa, 26 lutego 2014

Jak przetrwać najbliższy czwartek?

Największe problemy mają z tym, osoby przebywające na diecie. Z każdej strony bombardują ich kuszące zachęty do zjedzenia tłustych smakołyków. Jak odmówić babci, znajomej, czy mężowi? A może wcale nie trzeba odmawiać? Może na ten jeden dzień warto przymknąć oko na wszystkie zakazy? Lepszy pomysł – zjeść dietetyczne pączki. Mimo że nadal taka przyjemność nie będzie dla nas obojętna, to zawsze jest ona lepszym wyborem niż przejadanie się, czy inaczej –  jedzenie zgodnie z tradycją pączków w pracy, w domu, przez cały dzień i w dużych ilościach.
Jak zaoszczędzić sobie kalorii?


1. Przygotuj pączki samodzielnie.
2. Zamiast czekolady wybierz domową konfiturę przygotowaną wcześniej przy mniejsze ilości cukru.
3. Spróbuj zmniejszyć ilość cukru dosypywanego do ciasta. Możesz zastąpić go miodem. Sprawdź, jak to zrobić.
4. Smaż pączki na oleju roślinnym lub oliwie. Zapomnij o smalcu!
5. Pączki gotowe? Wyłóż je na papierowy ręcznik, by wchłonęły nadmiar wilgoci.


O czym warto pamiętać?


1. Nie przesadzaj z ilością pączków.

2. Jeśli po zjedzeniu jednego słodkiego pączusia, masz ochotę na kolejnego, to pewnie ze względu na powiększony indeks glikemiczny takiego przysmaku. Organizm domaga się kolejnej słodkości. Spróbuj go oszukać! Zjedz grahamkę, która wyrówna indeks glikemiczny i uspokoi Twoje łaknienie na słodycze.
3.Po zjedzeniu słodkości, wypij pomału dwie szklanki naturalnej wody mineralnej. Gdy Twój żołądek się zapełni, może ochota na następnego pączka minie

Liczby, liczby…
·         Jeden pączek to około 250 kcal.
·         100 gramów faworków to około 470 kcal.
·         Po zjedzeniu pączka musisz znaleźć czas na co najmniej godzinę intensywnych ćwiczeń, by spalić to, co zjadłaś.
·         Wybieraj pączki z konfiturą zamiast te z czekoladą – są mniej kaloryczne!

Ciekawostki
·         Pączki to ciasto drożdżowe ze słodkim nadzieniem – wypełnione konfiturą lub marmoladą smażone na głębokim tłuszczu.
·         Popularność pączków zawdzięczamy Holendrom.
·         Pączki były smażone już w XVI wieku, kiedy nazywano je „olejowym ciastem”.
·         Pączki to najpopularniejsza przekąska od wieków podawana w ostatki.
·         Tradycja mówi, by w wielki czwartek zjeść jak najwięcej pączków, by przez najbliższy rok nie zabrakło nam niczego, czego będziemy potrzebować.
Tradycyjne pączki to te nadziewane konfiturą z wiśni lub płatkami róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz