piątek, 7 lutego 2014

Warzywa obfitujące w prowitaminę A

Ważnym składnikiem występującym w warzywach są karotenoidy, a głównie beta – karoten, który stanowi źródło zaopatrzenia organizmu w witaminę A. Witamina ta zapobiega tak zwanej „kurzej ślepocie”, osłabieniu wzroku i pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry i wpływa na syntezę białek, lipidów
i hormonów tarczycy, utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność
na zakażenia. Zalecana przez dietetyków bezpieczna dzienna dawka witaminy A to 800 µg dla kobiet, a dla mężczyzn 1000 µg. Do grupy warzyw bogatej w ten składnik zaliczyć należy: warzywa liściaste oraz inne warzywa o barwie żółtej i zielonej, to jest: marchew, dynia, cykoria, groszek zielony, jarmuż, szpinak.

Niedobór witaminy A może być przyczyną suchych, łamliwych włosów i kruchych, wolno rosnących paznokci. Powodować zahamowanie wzrostu i być przyczyną infekcji i stanów zapalnych dziąseł oraz innych narządów oraz choroby oczu. Na polepszenie wchłaniania witaminy wpływa kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk oraz obecność tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz