Podział warzyw ze względu na zawarty w nich barwnik
naturalny
Po wielu
latach badań nad właściwościami odżywczymi i zawartymi w nich barwnikami
naturalnymi warzywa podzielono na tak zwane „pięć grup kolorystycznych”. Dowodzą one, że najbardziej nasz organizm stymuluje barwniki zielone,
czerwone i żółte.
Warzywa ze
względu na zawarty w nich barwnik dzielimy na:
·
warzywa czerwone,
·
warzywa zielone,
·
warzywa pomarańczowe i żółte,
·
warzywa fioletowe i niebieskie,
·
warzywa białe.
Warzywa
czerwone są cennym źródłem likopenu, jednego z przeciwutleniaczy, który
ochrania organizm przed chorobami, na przykład zawałem serca i zapobiega
tworzeniu się szkodliwego cholesterolu. Najbogatszym w ten składnik są
pomidory, których częste spożywanie wpływa także na szybkość gojenia się ran.
Zawierają witaminę C i dostarczają organizmowi potasu, wapnia, magnezu i żelaza
oraz bardzo rzadko spotykanych mikroelementów: manganu, miedzi i kobaltu. Z tej
grupy należy także wyróżnić buraki, które mają działanie przeciwzapalne i
przeciwutleniające. Ich działanie jest także ważne dla wątroby
i systemu immunologicznego. Mają one także działanie krwiotwórcze, dlatego są
zalecane anemikom i osobom osłabionym.
Kolejną grupę
stanowią warzywa zielone. Zawierają one chlorofil, który unieszkodliwia
toksyny, jest pomocny w oczyszczaniu wątroby i reguluje pracę jelit.
Przyspiesza także gojenie się wrzodów. Warzywa te są także bogatym źródłem
witamin: C oraz A, E, K i mikroelementów. Zawierają kwas foliowy, który
przeciwdziała anemii. Mają najmniej kalorii i szybko ulegają trawieniu, więc
jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych można je spożywać w niemal
nieograniczonych ilościach. Do tej grupy zalicza się między innymi: brokuł,
szpinak, brukselkę, sałaty, pietruszkę, jarmuż i szparagi.
Warzywa
pomarańczowe i żółte zawierają najbardziej znany karetonoid jakim jest beta –
karoten. Karetonoidy chronią przed promieniami UV. Są źródłem prowitaminy A i
obniżają także cholesterol. Barwniki z tej grupy chronią także skórę przed
wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom starzenia. Mogą także uchronić przed
chorobami krążenia i związanych z wiekiem (katarakta, otępienie). Najbogatszym
źródłem tego barwnika jest marchew. Jej spożywanie może pomóc zmęczonemu i
osłabionemu wzrokowi czy poprawić stan skóry. Jest także przydatna w leczeniu
przewlekłych infekcji wirusowych.
Do kolejnej
grupy zalicza się warzywa fioletowe lub niebieskie, które zawierają barwnik –
antocyjaninę. Ma ona właściwości antyutleniające, przeciwbakteryjne i
przeciwzapalne. Pomaga również
w walce z infekcjami układu moczowego i pokarmowego. Warzywa te przeciwdziałają
ponadto starzeniu się komórek, zawierają duże ilości witaminy C i polifenoli.
Do tej grupy zalicza się między innymi bakłażany, które są cennym źródłem
wapnia, błonnika, żelaza i potasu oraz witaminy A i B2. Jednak
warzywa
te są ciężkostrawne, a przez to nie zalecane osobom z chorobami układu
pokarmowego.
Warzywa białe są dobrym źródłem
flawonoidów i aliciny. Flawonoidy pełnią funkcję przeciwutleniaczy, działają
przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo. Alicina natomiast hamuje nadmierny
wzrost komórek. Warzywa te zawierają związki siarki przyczyniające się do
podnoszenia poziomu dobrego cholesterolu i obniżaniu frakcji LDL. Warzywa te są
nieocenione w walce z przeziębieniem czy astmą.
Do tej grupy należą czosnek, cebula, por i cykoria.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz