poniedziałek, 10 lutego 2014

Podział warzyw ze względu na zawarty w nich barwnik naturalny

Podział warzyw ze względu na zawarty w nich barwnik naturalny


Po wielu latach badań nad właściwościami odżywczymi i zawartymi w nich barwnikami naturalnymi warzywa podzielono na tak zwane „pięć grup kolorystycznych”. Dowodzą one, że najbardziej nasz organizm stymuluje barwniki zielone, czerwone i żółte.
Warzywa ze względu na zawarty w nich barwnik dzielimy na:
·         warzywa czerwone,
·         warzywa zielone,
·         warzywa pomarańczowe i żółte,
·         warzywa fioletowe i niebieskie,
·         warzywa białe.
Warzywa czerwone są cennym źródłem likopenu, jednego z przeciwutleniaczy, który ochrania organizm przed chorobami, na przykład zawałem serca i zapobiega tworzeniu się szkodliwego cholesterolu. Najbogatszym w ten składnik są pomidory, których częste spożywanie wpływa także na szybkość gojenia się ran. Zawierają witaminę C i dostarczają organizmowi potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz bardzo rzadko spotykanych mikroelementów: manganu, miedzi i kobaltu. Z tej grupy należy także wyróżnić buraki, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ich działanie jest także ważne dla wątroby 
i systemu immunologicznego. Mają one także działanie krwiotwórcze, dlatego są zalecane anemikom i osobom osłabionym.

Kolejną grupę stanowią warzywa zielone. Zawierają one chlorofil, który unieszkodliwia toksyny, jest pomocny w oczyszczaniu wątroby i reguluje pracę jelit. Przyspiesza także gojenie się wrzodów. Warzywa te są także bogatym źródłem witamin: C oraz A, E, K i mikroelementów. Zawierają kwas foliowy, który przeciwdziała anemii. Mają najmniej kalorii i szybko ulegają trawieniu, więc jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych można je spożywać w niemal nieograniczonych ilościach. Do tej grupy zalicza się między innymi: brokuł, szpinak, brukselkę, sałaty, pietruszkę, jarmuż i szparagi.
Warzywa pomarańczowe i żółte zawierają najbardziej znany karetonoid jakim jest beta – karoten. Karetonoidy chronią przed promieniami UV. Są źródłem prowitaminy A i obniżają także cholesterol. Barwniki z tej grupy chronią także skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom starzenia. Mogą także uchronić przed chorobami krążenia i związanych z wiekiem (katarakta, otępienie). Najbogatszym źródłem tego barwnika jest marchew. Jej spożywanie może pomóc zmęczonemu i osłabionemu wzrokowi czy poprawić stan skóry. Jest także przydatna w leczeniu przewlekłych infekcji wirusowych.
Do kolejnej grupy zalicza się warzywa fioletowe lub niebieskie, które zawierają barwnik – antocyjaninę. Ma ona właściwości antyutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga również 
w walce z infekcjami układu moczowego i pokarmowego. Warzywa te przeciwdziałają ponadto starzeniu się komórek, zawierają duże ilości witaminy C i polifenoli. Do tej grupy zalicza się między innymi bakłażany, które są cennym źródłem wapnia, błonnika, żelaza i potasu oraz witaminy A i B2. Jednak warzywa 
te są ciężkostrawne, a przez to nie zalecane osobom z chorobami układu pokarmowego.


Warzywa białe są dobrym źródłem flawonoidów i aliciny. Flawonoidy pełnią funkcję przeciwutleniaczy, działają przeciwzapalnie, moczopędnie i rozkurczowo. Alicina natomiast hamuje nadmierny wzrost komórek. Warzywa te zawierają związki siarki przyczyniające się do podnoszenia poziomu dobrego cholesterolu i obniżaniu frakcji LDL. Warzywa te są nieocenione w walce z przeziębieniem czy astmą. 
Do tej grupy należą czosnek, cebula, por i cykoria.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz