Błonnik przede wszystkim pomaga organizmowi oczyszczać się oraz stymuluje
nasz układ trawienny do prawidłowego funkcjonowania, usprawniając perystaltykę
jelit. Chociaż ludzki organizm nie trawi go, powinien on być niezbędnym składnikiem
prawidłowej diety. Zalecana dawka błonnika powinna wynosić 20 - 40 g dziennie. Doskonałym źródłem
błonnika są: produkty zbożowe, warzywa i owoce. Wśród najpopularniejszych
należy wymienić: otręby, kasze, ryż brązowy, razowe pieczywo, jagody, maliny,
porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe oraz warzywa, takie jak: marchew, pietruszka,
pomidory. Najkorzystniejsze jest spożywanie tych produktów w formie jak
najmniej przetworzonej.
.jpg)
Błonnik wspomaga usuwanie toksyn, metali ciężkich oraz substancji rakotwórczych
z organizmu. Ponadto obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz stabilizuje stężenie glukozy i opóźnia przemianę węglowodanów, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Błonnik pomaga również w zachowaniu szczupłej sylwetki. Wchłaniając wodę, pęcznieje
i wypełnia żołądek, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu i pomaga zrzuć zbędne kilogramy.
I co najważniejsze dla osób będących na diecie - nie podwyższa wartości energetycznej posiłku, bo go nie trawimy i nie wchłaniamy do organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz