piątek, 7 lutego 2014

Rola błonnika w diecie

Błonnik przede wszystkim pomaga organizmowi oczyszczać się oraz stymuluje nasz układ trawienny do prawidłowego funkcjonowania, usprawniając perystaltykę jelit. Chociaż ludzki organizm nie trawi go, powinien on być niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Zalecana dawka błonnika powinna wynosić  20 - 40 g dziennie. Doskonałym źródłem błonnika są: produkty zbożowe, warzywa i owoce. Wśród najpopularniejszych należy wymienić: otręby, kasze, ryż brązowy, razowe pieczywo, jagody, maliny, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe oraz warzywa, takie jak: marchew, pietruszka, pomidory. Najkorzystniejsze jest spożywanie tych produktów w formie jak najmniej przetworzonej.


Błonnik wspomaga usuwanie toksyn, metali ciężkich oraz substancji rakotwórczych
z organizmu. Ponadto obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz stabilizuje stężenie glukozy i opóźnia przemianę węglowodanów, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Błonnik pomaga  również w zachowaniu szczupłej sylwetki. Wchłaniając wodę, pęcznieje
i wypełnia żołądek, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu i pomaga zrzuć zbędne kilogramy.
I co najważniejsze dla osób będących na diecie - nie podwyższa wartości energetycznej posiłku, bo go nie trawimy i nie wchłaniamy do organizmu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz