środa, 26 lutego 2014

Dietetyczne pączuszki

DIETETYCZNE MINI PĄCZUSZKI
(czas: 30 min, ilość porcji: ok. 20 sztuk)
SKŁADNIKI:
·         cukier [2 łyżki]
·          jajka [1 szt.]
·         soda oczyszczona [0.5 łyżeczki] (nie przesadzić dać połowę łyżeczki nie więcej bo inaczej będzie wyczuwalna soda)
·         cukier waniliowy [1 op.] (ok 16 gram)
·          mąka tortowa [1 szklanka] (ok. 200g)
·          ser twarogowy [1 kostka] (250g, chudy)
·         śmietana [2 łyżeczki] (gęsta)

Przygotowanie:

Dziś idealne twarogowe pączuszki dla dietujących i dbających o linię .Przepis lekko zmodyfikowany podobny do Twarogowych Oponek granoli, z tą różnicą że wersja dietetyczna jest BEZ SMAŻENIA NA TŁUSZCZU.
Pączuszki pieczemy w piekarniku ... !!!

Wszystkie składniki, zagnieść, jeżeli potrzeba dosypać ciut mąki. Na blat posypać cienką warstwę mąki, żeby ciasto nie przywarło. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2cm. Wykrawać kieliszkiem małe koła i kłaść na blachę. Piec na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 - 13minut (do lekkiego zarumienienia się). Można posypać potem lekko cukrem pudrem ale nie koniecznie.

Świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe.

ODCHUDZONE PĄCZUSZKI
SKŁADNIKI:
·         0,5-0,7kg mąki pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej)
·         1 kostka margaryny Kasia
·         5 jajek
·         0,5kg sera białego chudego
·         1 łyżeczka sody
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1/2 szklanki fruktozy
·         1/2 łyżeczki soli
·         3 lyżki maślanki (kefiru, lub jogurtu naturalnego)
·         3 łyżki spirytusu (przy smażeniu dużo mniej chłoną tłuszcz)

Zagnieść ciasto, rozwałkowywać na 1cm placki i wycinać kółeczka szklanką i w środku kieliszkiem małe kółeczka. Smażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej w świeżym oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia)

Po usmażeniu potrzepać zmielony na cukier puder


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz