piątek, 7 lutego 2014

Racjonalna dieta

Racjonalna dieta jest podstawą zarówno dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Aby odżywiać się mądrze, warto wiedzieć, jakich składników potrzebuje organizm i dlaczego są mu niezbędne, a są to przede wszystkim: białka, węglowodany, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne.  

Białko, podstawowy budulec organizmu, musi stanowić ok. 10 – 14 % dziennej wartości energetycznej diety. Proteiny powinny pochodzić z mięs, ryb, produktów nabiałowych, jaj, roślin strączkowych, Około 50 – 70% dziennej wartości energetycznej należy czerpać
z węglowodanów, które są najważniejszym źródłem energii dla organizmu. W diecie powinny znaleźć się węglowodany złożone, czyli pochodzące z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, natomiast należy unikać węglowodanów prostych zawartych w  słodyczach czy produktach z białej mąki. Warto pamiętać, że produkty zawierające złożone węglowodany bogate są również w błonnik. Tłuszcze powinny stanowić od 15 do 30% dziennej wartości energetycznej. Należy spożywać tłuszcze roślinne, przede wszystkim oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz lniany.Tłuszcze pozwalają utrzymywać temperaturę ciała i ułatwiają wchłanianie witamin (A, D, E i K). Źródłem witamin oraz minerałów są owoce i warzywa. Dzienna porcja warzyw i owoców powinna wynosić 500 gramów. Dodawane do każdego posiłku zapobiegają zakwaszeniu organizmu, z kolei minerały mają wpływ na układ krążenia, kości i stawy, pobudzają układ odpornościowy.

Ponadto warto pamiętać, iż tak popularne dziś diety wykluczające, pozbawiające nas któregoś ze składników odżywczych, są niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ każdy z nich pełni określoną rolę i dla organizmu jest niezbędny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz