Ogranicz sól
Głównym
winowajcą, odpowiedzialnym za zatrzymywanie płynów, jest dieta bogata w
zawierającą duże ilości bogatej w sód soli. Pierwszym krokiem do pozbycia się zalegającej
wody jest więc ograniczenie tej przyprawy. Warto jednak pamiętać, że sól obecna
jest także w wielu gotowych produktach spożywczych - słonych przekąskach, jak
orzeszki czy paluszki, oliwkach, mrożonkach, wędlinach czy marynatach
Zrezygnuj z cukru
Podobnie
jak sól, także cukier utrudnia wydalanie płynów. Cukier podnosi bowiem poziom
insuliny, co z kolei ogranicza zdolność organizmu do pozbywania się sodu, a więc i wody.
Dlatego należy uważać nie tylko ze słodzeniem kawy czy herbaty, ale także z
jedzeniem słodyczy.
Pij dużo płynów
W
ten sposób stara się nie dopuścić do odwodnienia. Odpowiednie nawadnianie
(przynajmniej 2 litry płynów na dobę, w niewielkich porcjach i małych odstępach
czasu), da naszemu ciału sygnał, że nie musi "zbierać" wody na zapas.
Sięgnij po diuretyki
Diuretyki,
czyli substancje moczopędne, dają sygnał nerkom, by wydaliły z organizmu
(zatrzymujący wodę) sód, a w konsekwencji zalegające w organizmie płyny.
Wystarczy zmienić dietę. Substancje moczopędne znajdziemy w wielu owocach i
warzywach – m.in. cytrusach, arbuzach, truskawkach, ogórkach, pomidorach,
papryce, natce pietruszki, pietruszce, soi, selerze, marchewce i cebuli.
Rośliny i zioła również pomogą
W
odprowadzeniu zalegającej wody pomogą też zioła. Możemy stosować świeże albo
sięgnąć po soki lub napary z ziół, korzeni lub jagód. Moczopędnie działają
m.in. mniszek lekarski, czarny bez, koper włoski, brzoza, fiołek trójbarwny,
rozmaryn, krwawnik, borówka brusznica, brzoza brodawkowata, skrzyp, nawłoć, imbir
i żurawina. Także herbatka z pokrzywy pomoże pozbyć się zalegających płynów.
Zadbaj o pierwiastki
Potas
jest pierwiastkiem, który pomaga w utrzymaniu równowagi między ilością
przyjmowanych i wydalanych płynów. Należy więc pamiętać, by dostarczać go organizmowi. Znajdziemy
go w bananach, morelach, rodzynkach czy awokado. Inne ważne dla gospodarki
wodnej pierwiastki to: wapń obecny m.in. w produktach mlecznych czy
pomarańczach oraz magnez, który znajdziemy w orzechach i zielonych warzywach.
Mało, ale często
Ta
zasada dotyczy zarówno picia, jak i jedzenia. Powinny o niej pamiętać przede
wszystkim osoby, które borykają się z problemem zatrzymywania wody. Regularne
nawadnianie organizmu (a przecież blisko 1/3 wody pochodzi z jedzenia) to
podstawa sprawnego funkcjonowania gospodarki wodnej w ciele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz